Att vår släkt stammar från gården Öden i Brämhults socken utanför Borås har länge varit känt. Vi har också känt till att gården gick ur släktens ägo när vår stamfar, Petter Ödman, dog 1692. Likaså har vi trott oss veta att det inte finns någonting alls kvar från gården. Ett villasamhälle har ju brett ut sig där kronohemmanet Öden tidigare låg.

Men nu har en hembygdsforskare (Göran Olausson), som studerat gårdar i Boråstrakten, lämnat två upplysningar om Öden som vi tidigare inte känt till.

  1. På museet Kulturen i Lund finns en fattigbössa från Brämhult. Just den insamlingsbössan ska, enligt hembygdsforskaren, ha stått i korsningen mellan vägen till vår släkts stamställe och vägen till kyrkan. 
  2. En rådman med namnet Per Ödman köpte Öden 1830. Frågan är om han tillhör vår släkt?

Mycket tyder på det.

I vår släktmatrikel finns nämligen en person med namnet Per Ödman som levde då köpet gjordes. Det är nr 100 i släktmatrikeln. Denne Per Ödman, som döptes till Peter Jakob, var barnbarns barnbarn till släktens stamfar Petter, han som bevisligen innehade gården 1692.

I släktmatrikeln står visserligen Peter Jakob upptagen som häradshövding. Men det blev han först år 1832, alltså två år efter kronohemmanet Öden bytte ägare. Vi vet också att han var rådman då. Han var det i Uddevalla, inte alltför långt från Brämhult i nuvarande Borås kommun.

Det är ju dessutom ganska osannolikt att det fanns två (eller flera) Per Ödman som båda är rådmän. Både namnet Ödman och titeln rådman är ju relativt ovanliga.

Och varför skulle i så fall en rådman Per Ödman som inte tillhör vår släkt köpa just vår stamfars gård? Hur sannolikt är det?

För att få full visshet om att det verkligen är vår släkting Peter Jakob som återköpte gården till släkten måste dock saken utredas.

Att vi inte tidigare känt till att fattigbössan finns på Kulturen i Lund kan bero på att den är arkiverad där. Det finns emellertid ett gammalt foto där Brämhults fattigbössa – som också kallas ”kyrkstock” – finns med; det är fotot ovan.

Detta foto togs när museet fortfarande visade kyrkstocken, innan den måste arkiveras eftersom den inte klarade att stå utomhus längre. Detta trots att fattigstocken försetts med plåttak, som fotot visar.

Museiintendent Anders Jansson har lovat att skicka nytt foto någon gång när Kulturen tar fram bössan ur arkivet och fotograferar den. ”Men det kan dröja”, säger han.

Så vi får återkomma med både bättre foto på fattigbössan och bekräftelse på att det verkligen var vår släkting som köpte släktens stamställe.